Dé technische opleider in de regio
Triade Triade

Leerlingen Triade bouwen poort Joodse begraafplaats

De in de oorlog verwoeste poort van de Joodse begraafplaats zal worden hersteld. En dat gebeurt in samenwerking met de leerlingen BWI van SG De Triade.

De eerste bewoners zijn gesetteld in de nieuwe woningen aan het Oorgat in Edam. Dat was voor ontwikkelaar Michiel van Fastenhout en verschillende bedrijven die bij de bouw betrokken waren een reden om de buurt te bedanken voor de bouwoverlast. In dat kader schonken zij een mooi geldbedrag aan de Stichting Joods Verleden Edam. Dit geld wordt gebruikt voor informatieve plaquettes die uitleg zullen geven over het monument De Tochtgenoten, de in 2018 geplaatste ‘struikelstenen’ en de gedenksteen met de 23 namen van vermoorde Edammer Joden.


Hiermee wordt de entree van het Oorgat opgewaardeerd, maar er bestaan nog een paar wensen. Zo zou de oude poort met Hebreeuwse teksten weer terug moeten keren als entree naar de begraafplaats. Daar ligt een schone taak voor de leerlingen van De Triade. Zij zullen een voorbeeldpoort maken, die een tijdelijke plek krijgt nabij de begraafplaats. Dit als zichtbare oproep om geld in te zamelen voor een kopie van de poort die er tot in de oorlog heeft gestaan.

De uiteindelijke poort zal eveneens met steun van De Triade worden gebouwd onder leiding van architect Jan Visser. Vanuit de school zijn Arjan Koehoorn, docent Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), en Maggy van Pooy, docente geschiedenis, aanjagers.
 

Ga terug

SG De Triade

Op de scholengemeenschap De Triade geloven wij dat we van onze leerlingen de beste (vak)mannen en vrouwen van de toekomst kunnen maken. Dat doen wij door gewoon goed technisch onderwijs te bieden. En daar zijn we trots op.

Contact SG De Triade
Nijverheidstraat 2, 1135 GE Edam
T (0299) 48 00 90
Edetriade@atlascollege.nl

Dé technische opleider in de regio